Ik ben nooit heel goed in het uitleggen van hele technische dingen, dus deze doe ik even in Jip-en-Janneke-taal. Stel je bent ergens (vakantie, tankstation, school) waar, om vage 20e-eeuwse redenen, je niet optimaal gebruik kunt maken van internet omdat er allerlei poorten op het netwerk zijn dichtbezet of diensten zijn geblokkeerd (Youtube, Twitter, Jeugdjournaal). Dan is daar een oplossing voor: een VPN-verbinding gebruiken. Dat is eigenlijk een speciale, goed beveiligde, versleutelde verbinding die als een soort virtueel tunneltje ‘in je gewone verbinding ligt’ en die verbinding maakt met een server waar wel ‘gewoon’ van alles mag. Op manier hoeft de aanbieder van de internetverbinding niet te vrezen dat er allerlei narigheid (spam versturen, torrents downloaden) op zijn lijntje gaat doen.

Maar voor VPN heb je dus een VPN-server (bijvoorbeeld op je eigen computer) nodig. En het opzetten daarvan is nogal gedoe. Gelukkig zijn er allerlei bedrijven die VPN-verbindingen verkopen of verhuren. Maar dan moet je weer helemaal een VPN-verbinding gaan opzetten en daar moet je zin in hebben. Gelukkig is er Tunnelbear. Dat is een Mac App (iOS-app is in beta) die dat allemaal voor je regelt.

Je start Tunnelbear op, kiest een locatie voor je VPN-server (UK of US), maakt verbinding en … klaar! Je krijgt 500MB aan dataverkeer per maand gratis van de makers van Tunnelbear en als het op Twitter lief vraagt, krijg je zomaar een 1GB extra. Heb je nog meer nodig, dan kan dat ook maar dan betaal je $4,99 per maand of $49,99 per jaar voor onbeperkt gebruik van de dienst.

Tagged with →  
Share →