‘Traditionele’ elo’s en de iPad, het zijn zijn nog geen dikke vrienden allemaal. Dat schept ruimte voor alternatieven, zowel voor scholen als creatieve ondernemers die inzien dat de iPad in de klas soms wel baat heeft bij wat extra meerwaarde. Verhalen van scholen die een vermogen besparen door hun elo de deur uit te doen en vervangen door gratis of goedkope setjes Apps hoor je meer en meer. In Apple-kringen is het verhaal van de ESSA Academy in Bolton wel het meest aansprekende voorbeeld. Daar ging de elo de deur uit en werd grotendeels vervangen door Edmodo. De kostenbesparing die daar mee gepaard ging, was voldoende om een belangrijk deel van de investering in iPads af te dekken.

Natuurlijk dekken dat soort Apps lang niet altijd de elo-vervangende behoeftes van docenten af. Een van de dingen waar ik met enige regelmaat vragen over krijg, is de mogelijkheid om leerlingen op de iPad gemaakt werk in te laten leveren (en, eventueel voorzien van commentaar, weer digitaal terug te geven). Daar zijn via Clouddiensten en WebDav wel wat niet-onderwijsspecifieke oplossingen voor (zoals Otixo). Dat is precies het gat waar webdienst-met-App Showbie  in is gesprongen. Ik had de account al een tijdje geleden aangemaakt, maar na wat vragen die ik de afgelopen tijd tijdens workshops kreeg en het feit dat vorige week de iPad App werd gelanceerd, heb ik besloten Showbie toch even iets nader te bekijken. En ik vind het eigenlijk wel interessant. De video hieronder laat goed zien wat Showbie is en hoe het werkt (scheelt mij weer een stukkie schrijven)

Werken met WebDav op de iPad heeft zoveel voordelen. Het is zaak dat even in te stellen en voor sommige leraren kan dat ehm … wat uitdagend zijn. Gelukkig hebben ze de gebruikersondersteuning bij Showbie prima voor elkaar. Ze hebben een aanzienlijke lijst met Tutorial video’s (en daar komen er meer bij, beloven ze): http://www.youtube.com/ShowbieApp. Ook organiseren ze elke vrijdag introductiewebinars (aanmelden via http://www.showbie.com/webinars) en hebben ze een uitgebreide supportwebsite: http://support.showbie.com.

De basisversie van Showbie is gratis te gebruiken, maar de andere opties in het price plan zijn zeer goed te betalen. Ik denk dat we deze App wat vaker gaan tegenkomen in de workshops van See Genius.

Tagged with →  
Share →