In al dat geweld rond Apps voor iOS zou je bijna vergeten dat er ook nog steeds hele leuke educatieve Apps voor de Mac worden gemaakt. Een hele leuke, of beter gezegd, een setje hele leuke zijn de Apps Shakespeare In Bits.

Vier beroemde toneelstukken van The Bard (Romeo & Juliet, Hamlet, A Midsummer Night’s Dream en MacBeth) zijn op een aantrekkelijke manier in een App verwerkt. Of zoals ze bij MindConnex zelf vinden: Shakespeare In Bits brings The Bard’s most popular plays to life through magnificently animated re-enactment, full audio and unabridged text in one comprehensive package. Dat laat zich vertalen in dat de App de tekst van het stuk is voorzien van een integrale navertelling én van een frisse animatie van het verhaal. En dat maakt het een leuke en eigentijds manier om met lesstof om te gaan die door  leerlingen toch vaak als wat stoffig wordt ervaren.

De desktopversies (ook beschikbaar voor ‘dat andere platform’) kosten €11,99 of €15,99. Ongeveer de prijs van een mooi pocketboek dus. Maar daarvoor krijg je dus een prachtig voorgelezen en van animaties voorziene versie van het toneelstuk. De App voorziet de tekst bovendien van annotaties en biedt met een klik op de knop hedendaagse vertalingen van het wat meer gedateerde Engels. De tekst kan ook als ondertiteling bij de animatie worden aangezet. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het lezen / luisteren aantekeningen te maken. En van alle scènes wordt netjes een korte samenvatting gegeven, zodat de tekst wat meer context krijgt.

Wat mij opviel is dat de animaties misschien wat minder aantrekkelijk zijn voor wat oudere leerlingen, maar dat de snelheid van de gesproken tekst wel erg hoog ligt voor minder ervaren tweedetaalleerders. Het zou mooi zijn als dat nog was aan te passen. Ik was even in de verleiding om een en ander in een filmpje te vatten, maar het is veel leuker om een van de demo’s even zelf te installeren. Het zijn relatief kleine downloads. De desktopversies van Shakespeare In Bits worden overigens (hier komen de saaie technische feitjes) aangeboden als Adobe Air App. Dat wil zeggen,  als je ze direct via de website van MindConnex downloadt. De Apps zijn ook via de Mac App Store beschikbaar maar dan zijn het reguliere Mac Apps. Beetje vreemd, maar blijkbaar werkt dat voor deze jongens. Van alle stukken zijn demo’s te downloaden die bij aanschaf met een licentiecode in een volledige versie zijn om te zetten.

Een extra bijzonderheid aan deze literaire animaties is dat alle Shakespeare In Bits-titels ook in speciale online versies via een abonnementsmodel beschikbaar om ze bijvoorbeeld klassikaal via het digibord te bekijken. Maar dat is lang nog niet alles. Want als klap op de vuurpijl zijn alle titels ook nog eens beschikbaar voor verschillende iOS-apparaten; er zijn zijn zelfs speciale varianten voor de iPad en voor de iPod touch / iPhone. Die versies zijn overigens weer net even goedkoper dan de desktopversies. Dat hele brede aanbod maakt dat je in de les op heel veel verschillende manieren (dus didactisch heel flexibel) om kunt gaan met deze toneelstukken. En dat maakt het zeker interessant om eens nader te bekijken.

 

 

 

Tagged with →  
Share →