Microsoft en de iPad het blijft een beetje een raar verhaal allemaal. Gisteren was er, vanuit het niets, ineens nieuws over de Office apps.

The Good

Word, PowerPoint en Excel voor de iPad waren al gratis, maar zonder een (duur betaalde) Office365 account kon je er alleen de bijbehorende bestanden in bekijken (!?). En dus hadden veel gebruikers er per saldo geen ene moer aan. Met iWork for iOS op de iPad geïnstalleerd was er voor mij als zelfstandige geen enkel incentive om bijna €80 per jaar neer te leggen voor apps waar een prima gratis alternatief voor is. Maar sinds gisteren is een gratis Microsoft-account voldoende om de apps te ontsluiten en er mee aan de slag te gaan.

En dan kom je uit bij een, op zich, prima setje apps, dat voor iedereen die op de PC of Mac Office gebruikt heel herkenbaar zal zijn. Werk je in het onderwijs dan knoop je de app aan je (gratis of voordelige) Office365 en je bent onderweg.

The Bad

Dat laatste is ook gelijk weer zo’n dingetje. En ik realiseer me ook dat het een kwestie van smaak of voorkeur is, maar ik zit terwijl ik in bijvoorbeeld Word aan het werk ben, de hele tijd tegen een batterij knopjes aan te kijken die ik niet actief gebruik. Als je gebruik maakt van het virtuele toetsenbord in iOS dan blijft er tussen de knoppenbalken bovenin en het toetsenbord zo weinig ruimte over om te schrijven en te lezen dat de app een beetje doet denken aan een elektrische typemachine uit de jaren ’90 (en ik weet waar ik het over heb).

The Ugly

Wat me echter het meest tegen valt (maar ook weer niet heel erg verbaast) is dat als het gaat om een van de meest handige opties van iOS de Office apps de plank volledig mis slaan. De mogelijkheid om een bestand vanuit de ene app naar een andere app te sturen via de Open in andere app-functie wordt namelijk alleen met een onhandige omweg ondersteunt. Voorbeeld: als ik een leerling een opdracht laat uitwerken in Pages om die in Showbie in te laten leveren kan dat rechtstreeks vanuit Pages en een heleboel andere apps. Wil ik dat doen vanuit Word for iOS dan moet ik eerst mijn document opslaan in OneDrive. Als mij bestand daar niet al stond is dat een extra handeling. Vervolgens moet ik het bestand openen in de OneDrive app en van daaruit kan ik pas het bestand open in een andere app.

Bij PowerPoint wordt het nog een tikkie bonter. Daar werkt alles aan de freemium versie … op één dingetje na: om daadwerkelijk te kunnen presenteren met de app moet je de betaalde versie hebben. Tja …

Opslag is ook nog een aardig geval. Je kunt je bestanden opslaan op de iPad, op je OneDrive of in SharePoint (als je school -brrrrr – dat als omgeving gebruikt). Ik kan nog wel een DropBox-account koppelen aan de online opslaglocaties toevoegen, maar daar houdt wel op. Geen Google Drive, geen iCloud. En dat maakt, alles bij elkaar,  dat voor mij persoonlijk Office for iOS een minder interessante optie.

Tagged with →  
Share →